Shinai - informacje podstawowe
Shinai to miecz wykonany z bambusa. Jest najczęściej używany w kendo. Jego budowa nie zmieniła się od stuleci. Niewątpliwie świadczy to na korzyść całej konstrukcji, bo nie było potrzebne jej udoskonalanie. Obecnie oprócz bambusowych shinai produkuje się także wykonane z materiału kompozytowego - karbonu. Taki shinai zachowuje się bardzo podobnie do bambusowego, ale jest znacznie bardziej wytrzymały na złamania i inne uszkodzenia. Oczywiście cena tego rodzaju sprzętu też jest odpowiednia. Osobiście nie jestem zwolennikiem "plastikowego" shinai, ale wielu ceni sobie ten rodzaj materiału.
Shinai podobnie jak samo kendo narodził się w XVII wieku. Na skutek usportowienia i dążenia do większego bezpieczeństwa w walce na miecze powstała dyscyplina, która z czasem stała się autonomiczna.
Rozkładanie shinai
Zdejmij tsuba i tsubadome. Rozwiąż żyłkę tsuru przy rękojeści. Zdejmij rękojeść. Teraz rozwiąż nakayui. Zdejmij sakigawa i nakayui z żyłki. Oddziel listewki i zdejmij metalowy kwadrat (chigiri) utrzymujący końce shinaia razem.
Przygotowanie nowego shinai do użytku:
Zdejmij folię zabezpieczającą shinai, następnie rozwiąż lub delikatnie przetnij czerwone sznureczki, które miały przytrzymywać całość w trakcie transportu. Rozmontuj shinai zgodnie z powyższą instrukcją. Wygładź listewki, aby pozbyć się ewentualnych krzywizn i ostrych końców. Zamocz listewki w wodzie i pozostaw je by nasiąkały przez jakieś dwie godziny. Pozostaw shinai do wyschnięcia. Nasącz szmatkę w oleju roślinnym (najlepiej oleju z oliwek), lub w oliwce dla dzieci. Przemyj listewki shinai szmatką. Olej spowoduje, że nasz shinai nie będzie wysychał. Poczekaj, aż olej dobrze wsiąknie w listewki. "Smarowanie" shinai należy powtarzać co kilka tygodni.
Składanie shinai:
Składaj shinai w kolejności odwrotnej do rozkładania. Upewnij się, że matalowy kwadrat (chigiri) jest właściwie ustawiony na końcu. Nałóż rękojeść (tsukagawa) z powrotem. Jeśli tsukagawa jest ciasna to możesz założyć gumową rękawiczke, w której będzie łatwiej zamocować rękojeść na miejscu. Zamontuj końcówkę shinai - sakigawa. Pewnie zawiąż tsuru i następnie nakayui.
Kiedy używasz listewek z różnych shinai, ważne jest aby pasowały do siebie dokładnie.
Autor: Hatamoto
Data dodania artykułu: 11.03.2006
Data modyfikacji artykułu: 14.02.2016
Prawa autorskie »
Prawa autorskie
W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.
Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.
Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.
Redakcja Konnichiwa.pl