Słodka Azja - spotkanie we Wrocławiu

16.07.2011 00:41 Sebastian Homan

Planeta Azja zaprasza na kolejne spotkanie przybliżające kulturę Japonii, Korei i Chin. Tym razem sprawdzimy czy azjatyckie słodycze są … słodkie i na ile różne od tych, znanych nam z europejskich stołów. Przygotowane degustacje wzbogacimy prezentacjami, filmikami, które przybliżą uczestnikom „słodki temat”.

Czy azjatyckie słodycze są słodkie? Czy to, co serwuje się zwyczajowo w Japonii, Korei czy Chinach jako deser w czymkolwiek przypomina nasze europejskie desery? W lipcu wszystkich łasuchów zapraszamy na spotkanie z azjatyckimi słodkościami.

Porozmawiamy o tym, jak poszczególne kuchnie narodowe rozwinęły swoje unikalne słodkie dania i z jakich okazji są one serwowane. Przyjrzymy się składnikom, używanym do ich wyrobu i poznamy ciekawe techniki produkcji. Skomentujemy wpływy Zachodu na rynek słodkości w Azji.

Dlaczego koreańskie songpyeon mają kształt księżyca a japońskie słodkości często kolor intensywnie zielony? Czy chińskie cukierki-galaretki gao liang yi odwija się z papierka … czy raczej je z papierkiem? Które z deserów w Japonii je się jedną pałeczką?

Opowieści o słodyczach towarzyszyć będzie słodka degustacja. Popijając zieloną herbatę będzie można spróbować kilku azjatyckich wyrobów, zadziwić się ich smakiem i orginalną formą.

Dla chętnych nowych wyzwań kulinarnych przygotujemy kilka składników z których, już w domu, będzie można przygotować popularne, japońskie desery.

Zapraszamy 18 i 19 lipca w godz. 18.30-21.00

Miejsce: restauracja The Globetrotter, Wrocław, ul. Odrzańska 22
Koszt: 50 zł /osobę
Kontakt: Dorota Pudło, d.pudlo@euro-m.pl, tel. 71/396 68 11

Mam też przyjemność zaprosić na wystawę Małgorzaty Olejniczak pt. „Tu i teraz. Opowieści o Japonii”. Wystawa uzyskała honorowy patronat Ambasady Japonii w Polsce.

« wstecz