Pierwsze zwycięstwo Polski w Gourmand World Cookbook Awards

09.06.2014 12:40 Sebastian Homan

Niezmiernie miło nam poinformować, że książka "Japońskie słodycze" autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska. Jest to tym bardziej wyjątkowa sytuacja, gdyż pierwszy raz w prawie dwudziestoletniej historii imprezy główna nagroda przypadła dla Polski. "Japońskie słodycze" pokonały w ścisłym finale publikacje z Danii, Japonii, Peru, Singapuru, Francji i USA. Jak podaje kapituła konkursu, cechami, którymi musi się wyróżniać publikacja, to wysoka jakość merytoryczna, innowacyjność oraz możliwość sukcesu na innych rynkach wydawniczych.

Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej (przepisy, historia kuchni, książki o alkoholach i napojach) nazywany kulinarnymi Oskarami. W 2013 roku do konkursu zgłoszono kilkanaście tysięcy książek z 187 krajów świata. W tym roku impreza odbyła się w Daxing, dynamicznie rozwijającej się dzielnicy Pekinu. Wyjazd autorki do Chin odbył się przy wsparciu Ambasady RP w Pekinie.

www.wydawnictwo.hanami.pl

« wstecz