Encyklopedia Japonii

Koku

Jest to japońska jednostka przeliczeniowa produktu rolnego w postaci ryżu. 1 koku = ok 180 litry ryżu. Ryż był podstawowym produktem feudalnej Japonii i często wystepował jako ekwiwalent pieniężny. Każdy samuraj otrzymywał pensję w koku a nie w monetach. Dochód samuraja mógł się wachać od kilku koku (ledwo starczał na wyżywienie małej rodziny) do kilku dziesięciu tysięcy koku (bardzo bogaci samuraje o wysokiej randze). Najbogatsi byli właściciele feudalni, którzy mieli dochód liczony w milionach koku.

Hasło dodał(a): Hatamoto

Zobacz także
  1. Gokenin

    Pojęciem tym określano domowników domu shoguna, czyli uprzywilejowaną warstwę samurajów. Razem z hatamoto należeli oni do bezpośrednich wasali shoguna, opłacanych z jego dochodu. Przeciętna liczba gokenin za czasów Tokugawów to ok. 15 tys., a pensja wahała się w granicach 100-u koku rocznie.

    Czytaj więcej



wstecz

Ta strona internetowa używa plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików w przeglądarce to zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji w naszej polityce cookies. zamknij