YAKITORI z łososia

kuchnia18.jpgSkładniki:
- 30 dag fileta z łososia
- olej do smażenia
- sezam do posypania
- składniki do sosu:
- 150 ml sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
- 25 ml białego wina lub sake

Przygotowanie:
1) Filet z łososia opłucz i osusz, pokrój na długie, wąskie paski.
2) Namocz w zimnej wodzie 4 długie szpadki do szaszłyków.
3) Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki.
4) Paski mięsa łososia nadziewaj na szpadki jak harmonijkę.
5) Usmaż na rozgrzanym oleju, co jakiś czas skrapiając sosem.
6) Na osobnej patelni upraż sezam (bez tłuszczu).
7) Posyp szaszłyki, od razu podawaj.

Źródło i zdjęcie: Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata - Japonia" (25 luty 2005)
Przepis: Piotr Kornet, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, fotografia: Arkadiusz Ścichocki

Autor: Ana-san
Data dodania artykułu: 18.02.2006
Data modyfikacji artykułu: 27.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij