YAKITORI z kurczaka

kuchnia17.jpgSkładniki:
- 1 udko kurczaka ze skórką
- 1 mały por
- tłuszcz do smażenia
- Składniki na sos:
- 150 ml sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
- 25 ml wytrawnego białego wina lub sake

Przygotowanie:
1) Podziel udko na 12 różnych kawałków, pora pokrój na ukośne plasterki.
2) Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków.
3) Na każdą szpadkę nabijaj na przemian kurczaka (po trzy kawałki) i pora (po dwa plasterki).
4) Szaszłyki usmaż na tłuszczu, co jakiś czas polewając je sosem. (Do sosu, którym skrapiasz smażące się szaszłyki, możesz dodać nieco posiekanego imbiru - to zaostrzy smak. Spróbuj także najpierw zamarynować mięso w sosie, a dopiero potem je usmażyć. Dzięki temu będzie mięciutkie i delikatne).

Źródło i zdjęcie: Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata - Japonia" (25 luty 2005)
Przepis: Piotr Kornet, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, fotografia: Arkadiusz Ścichocki

Autor: Ana-san
Data dodania artykułu: 18.02.2006
Data modyfikacji artykułu: 27.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij