Tempura 2

kuchnia15.jpgSkładniki:
- 10-12 dużych krewetek
- sól
- cytryna lub limonka
- 5 dag makaronu sojowego (do panierowania)
- olej sojowy (do smażenia)

Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 150 ml wody mineralnej
- 10 dag (około 2/3 szklanki) maki pszennej

Przygotowanie:
1) Krewetki starannie oczyścić z łusek i "żył" (ogonków nie odcinaj).
2) Następnie każdą sztukę natnij od spodniej (brzusznej) strony i dłonią lekko rozpłaszcz na desce.
3) Makaron sojowy pokrój na krótkie (1,5-2 cm) kawałki i przesyp na płaski talerz.
4) Do miski wbij jajko i roztrzep je rózgą z woda mineralną.
5) Nadal energicznie mieszając, powolutku wsypuj mąkę.
6) Przerwij mieszanie dopiero wówczas, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc jednolite, gładkie ciasto.
7) W rondlu lub na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Ma go być tyle, by krewetki swobodnie mogły w nim pływać.
8) Kładź je porcjami do przygotowanego ciasta, potem obtaczaj w makaronie sojowym i smaż na jasnozłoty kolor z obu stron.
9) Osącz wszystkie krewetki na papierowy ręczniku i przełóż na półmisek.
10) Usmaż parę makaronowych nitek (do dekoracji półmiska).
11) Osobno podaj sól i pokrojoną na cząstki cytrynę.

Źródło i zdjęcie: Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata - Japonia" (25 luty 2005)
Przepis: Ewa Zbiegowicz

Autor: Ana-san
Data dodania artykułu: 18.02.2006
Data modyfikacji artykułu: 27.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij