Tempura

kuchnia14.jpgSkładniki:
- 2 krewetki
- 1 tuba z kalmara (ponacinana)
- 1 różyczka kalafiora
- 1 różyczka brokuła
- po 1 plastrze cukini i bakłażana
- 1 cebula

Składniki na ciasto:
- 2 jaja
- 30 dag mąki ryżowej,
- sos sojowy do smaku
- olej (może być z domieszką oleju sezamowego)

Składniki na sos do maczania:
- 100 ml bulionu dashi
- 20 ml sosu sojowego
- 30 ml sake
- odrobina świeżo startego imbiru

Przygotowanie:
1) Wymieszaj składniki ciasta, dodając tyle lodowatej wody, aby było dość gęste.
2) Przygotowane produkty zanurzaj w cieście i smaż na głębokim, gorącym oleju na złoty kolor.
3) Osącz z tłuszczu.
4) Wymieszaj składniki sosu, wlej do miseczki i podawaj do tempury.

Źródło i zdjęcie: Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata - Japonia" (25 luty 2005)
Przepis: Piotr Kornet, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, fotografia: Arkadiusz Ścichocki

Autor: Ana-san
Data dodania artykułu: 18.02.2006
Data modyfikacji artykułu: 27.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij