Tag - sushi
Łódzki Dzień Sushi Edycja Specjalna - Smaki Dalekiego Wschodu - aktualizacja
Podczas specjalnej edycji Łódzkiego Dnia Sushi – Smaki Dalekiego Wschodu mieszkańcom Łodzi specjały zaserwują najlepsze restauracje oraz food truckowcy specjalizujący się w kuchni azjatyckiej. Podczas wydarzenia nie zabraknie także atrakcji związanych z kulturą krajów Dalekiego Wschodu m.in. warsztaty kaligrafii i origami, pokazy łucznictwa czy warsztaty i degustacja z tradycyjnego zaparzania herbaty.
Łódzki Dzień Sushi Edycja Specjalna - Smaki Dalekiego Wschodu odbędzie się 17 września 2016 roku w godzinach 11:00 –20:00 w Łodzi. Wstęp na teren Festiwalu jest bezpłatny!
Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1148602111852926/
Łódzki Dzień Sushi vol 3
Cała Japonia w jednym miejscu już 18 czerwca w Strefie Piotrkowska 217 podczas Łódzkiego Dnia Sushi vol 3!
Najlepsze łódzkie (i nie tylko) restauracje sushi w jednym miejscu, pojedynek Sushi Masterów o statuetkę Łódzkiego Mistrza Sushi 2016, pokazy japońskich sztuk walki, bodypainting, origami, kaligrafia.
Podczas Łódzkiego Dnia Sushi do Strefy Piotrkowska 217 dołącza kolejny najemca! Kureneko to pierwsza w Łodzi restauracja specjalizująca się w tradycyjnej, domowej kuchni japońskiej. W skład ich menu wchodzą wyjątkowe, klasyczne dania Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowywane przez rodowitą Japonkę, niedostępne w ofercie łódzkich sushi barów. Szef kuchni Kuroneko specjalnie na Łódzki Dzień Sushi przygotuje jednak klasyczne, domowe, japońskie sushi, aby zawalczyć tytuł Łódzkiego Mistrza Sushi 2016! Zapraszamy na uroczyste otwarcie restauracji Kuroneko już 18 czerwca podczas Łódzkiego Dnia Sushi!
Łódzki Dzień Sushi vol 3
Od 2015 roku podczas Łódzkiego Dnia Sushi w Strefie Piotrkowska 217 celebrowany jest Międzynarodowy Dzień Sushi. Wydarzenie gromadzi łódzkie restauracje japońskie i sushi bary przybliżając gościom Festiwalu nie tylko smaki Kraju Kwitnącej Wiśni, ale również jej tradycje, modę, czy obyczaje.
Łódzki Dzień Sushi to również przygotowanie dań konkursowych i wielki pojedynek Sushi Masterów o statuetkę i tytuł Łódzkiego Mistrza Sushi wybieranego głosami gości wydarzenia, to także okazja do poznania bogatej kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, do tej pory goście wydarzenia mogli uczestniczyć m.in. w: warsztatach origami, pokazach Kendo, tańcu z wachlarzami – NIHON BUYO, kaligrafii imion oraz nauce znaków japońskich, czy pokazie ubierania stroju japońskiego Yukata. Podobną moc atrakcji przyniesie nadchodząca edycja Łódzkiego Dnia Sushi!
Bieżące informacje o wydarzeniu: www.facebook.com/events/1752314778334901/
Restauracje japońskie
Miło nam poinformować o uruchomieniu naszego nowego serwisu będącego zbiorem najlepszych restauracji japońskich i barów sushi w Polsce. Serwis "Restauracje Japońskie" jest dostępny pod adresem www.restauracje.konnichiwa.pl Na chwilę obecną w katalogu znajduje się 26 lokali a kolejne będą sukcesywnie dodawane w najbliższych dniach.
Zachęcamy także wszystkie osoby (jak również właścicieli lokali) do podsyłania propozycji polecanych lokali na adres redakcja@konnichiwa.pl lub korzystając z odpowiedniego formularza zgłoszenia restauracji dostępnego pod adresem www.restauracje.konnichiwa.pl/dodaj-restauracje.html.
Restauracje japońskie
Miło nam poinformować o zaawansowanych pracach nad nowym serwisem będącym zbiorem najlepszych restauracji japońskich i barów sushi w Polsce. Serwis już wkrótce będzie dostępny pod adresem www.restauracje.konnichiwa.pl
Już w tej chwili każdy może zapisać się do newslettera w celu powiadomienia o starcie serwisu. Zachęcamy także wszystkie osoby (jak również właścicieli lokali) do podsyłania propozycji polecanych lokali na adres redakcja@konnichiwa.pl lub korzystając z odpowiedniego formularza zgłoszenia restauracji dostępnego pod adresem www.restauracje.konnichiwa.pl/dodaj-restauracje.html.
Nowy symbol globalizacji - sushi
„Nasze pokolenie może być z siebie dumne, udało się nam zniszczyć łowiska istniejące siedem tysięcy lat” - nie kryje goryczy były rybak Roberto Mielgo. „Ten proceder to czyste biomorderstwo, choć niestety nie jest ono w świetle prawa przestępstwem”. Biomorderstwo to jednak całkiem adekwatne określenie dla zbrodni, które ma miejsce na dnie światowych mórz i oceanów. I tę tematykę porusza właśnie film „Globalne sushi”. Po jego obejrzeniu owoce morza nie będą już smakować, tak jak kiedyś…
Sushi i sashimi - Rosalba Gioffré, Kuroda Keisuke
Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby – w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi – maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy.
Szkolenie kulinarne - "Czas Sushi" - juz po raz V!
W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in. czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, nauczycie się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki, uromaki oraz wiele innych odmian.