Tag - kulinarne

Wystawa "Menu" i "Tradycje kulinarne Japonii"

22.03.2009 Vivi

HOarT Studio, sushi TEKEDA oraz Hanami zapraszają 16 kwietnia 2009 o godz. 19.00 na wieczór z kuchnią japońską. W programie otwarcie wystawy "Menu" Agaty Leszczyńskiej, spotkanie z książką Tradycje kulinarne Japonii Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek oraz degustacja sushi, a wszystko w klimacie japońskiego baru. Na wystawie Menu, którą oglądać będzie można do 30 czerwca br., zaprezentowana zostanie część z cyklu malarskiego Agaty Leszczyńskiej pod tym samym tytułem oraz designerskie projekty desek do krojenia.

czytaj więcej »

Tradycje kulinarne Japonii

30.01.2008 Vivi

W ramach cyklu "Kuchnia i Literatura: dla miłośników dobrej kuchni i smakowitej lektury" odbędzie się spotkanie poświęcone kuchni japońskiej połączone z promocją książki "Tradycje kulinarne Japonii".

Gośćmi spotkania będą: Magdalena Tomaszewska-Bolałek - autorka książki, Radosław Bolałek, reprezentujący wydawnictwo Hanami oraz Ewa Marynowska, uczestniczka Szkoły Ceremonii Parzenia Herbaty Urasenke w Warszawie. Podczas spotkania będzie można również spróbować japońskich krakersów ryżowych i napić się zielonej herbaty.

czytaj więcej »

Szkolenie kulinarne - "Czas Sushi" - juz po raz V!

05.09.2007 Vivi

W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in. czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, nauczycie się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki, uromaki oraz wiele innych odmian.

czytaj więcej »

Tradycje kulinarne Japonii

01.12.2006 Vivi

2 grudnia 2006 o godzinie 17:00 w Sali Białej w Pałacu w Wilanowie odbędzie się spotkanie poświęcone japońskiej kulturze żywieniowej połączone z promocją książki Tradycje kulinarne Japonii.

Tematem przewodnim prelekcji wzbogaconej pokazem zdjęć będą japońskie restauracje. Spotkanie będzie połączone z degustacją japońskiej herbaty i słodyczy. Herbaty i produkty z zieloną herbatą zapewniła firma Kokoro.

Impreza w ramach IV JAPOŃSKIEGO PAŹDZIERNIKA

Zapraszamy także do zapoznania się ze szczegółami dotyczącymi książki "Tradycje kulinarne Japonii", które znajdują się na stronie www

www.imprezy.hanami.pl

czytaj więcej »

Książka "Tradycje kulinarne Japonii"

07.11.2006 Vivi

]W listopadzie ukaże się nakładem wydawnictwa Hanami pierwsza w Polsce publikacja poświęcona japońskiej kulturze żywieniowej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zatytułowana "Tradycje kulinarne Japonii". Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni.
Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.

czytaj więcej »

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij