Tag - japonskie-slodycze

Pierwsze zwycięstwo Polski w Gourmand World Cookbook Awards

09.06.2014 Sebastian Homan

Niezmiernie miło nam poinformować, że książka "Japońskie słodycze" autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska. Jest to tym bardziej wyjątkowa sytuacja, gdyż pierwszy raz w prawie dwudziestoletniej historii imprezy główna nagroda przypadła dla Polski. "Japońskie słodycze" pokonały w ścisłym finale publikacje z Danii, Japonii, Peru, Singapuru, Francji i USA. Jak podaje kapituła konkursu, cechami, którymi musi się wyróżniać publikacja, to wysoka jakość merytoryczna, innowacyjność oraz możliwość sukcesu na innych rynkach wydawniczych.

czytaj więcej »

"Japońskie słodycze" w finale Gourmand World Cookbook Awards!

03.02.2014 Sebastian Homan

Publikacja "Japońskie słodycze" znalazła się w ścisłym finale konkursu Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska. Książka Magadeleny Tomaszewskiej-Bolałek nominowana była w trzech kategoriach: książka o kuchni japońskiej, książka o historii kuchni oraz książka o słodyczach. W finale, w kategorii kuchnia japońska zmierzy się z innymi pięcioma publikacjami z Danii, Japonii, Peru, Singapuru i USA. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni podczas targów Beijing Cookbook Fair, które odbędą się 19-21 maja 2014 roku w Pekinie.

czytaj więcej »

"Japońskie słodycze" w Gourmand World Cookbook Awards

23.12.2013 Sebastian Homan

Miło nam poinformować, że książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek "Japońskie słodycze", powalczy z najlepszymi książkami na świecie w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii: książka o kuchni japońskiej. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni podczas targów Beijing Cookbook Fair, które odbędą się 19-21 maja 2014 roku w Pekinie.

Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej (przepisy, historia kuchni, książki o alkoholach i napojach) nazywany kulinarnymi Oskarami. W 2013 roku do konkursu zgłoszono kilkanaście tysięcy książek z 187 krajów świata.

czytaj więcej »

"Japońskie słodycze" spotkanie we Wrocławiu

18.09.2013 Sebastian Homan

Serdecznie zapraszamy na spotkanie poświęcone sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka i autorka książek („Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”) opowie o ciasteczkach ryżowych z kilkusetletnią tradycją, łakociach serwowanych podczas ceremonii herbacianej, najmodniejszych tokijskich deserach oraz wielu innych specjałach.

WROCŁAW
Termin: 25 września 2013, godzina 18:00.
Miejsce: Café Księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2, Wrocław.
WSTĘP WOLNY!

czytaj więcej »

"Japońskie słodycze" - cykl spotkań w całej Polsce

14.06.2013 Sebastian Homan

Serdecznie zapraszamy na cykl spotkań poświęcony łakociom z Kraju Kwitnącej Wiśni i kuchni japońskiej. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny poza spotkaniami w ramach Good Food Fest.

15.06. 2013, godz. 11:00, Kraków
("WBP w Krakowie", budynek Małopolskiego Ogrodu Sztuki, ul. Rajska 12, wejście od ul. Szujskiego)

15.06. 2013, godz. 15:00, Katowice
(Galeria Rondo Sztuki, Rondo im. Gen. Jerzego Ziętka 1)

czytaj więcej »

Japońskie słodycze - recenzja

27.05.2013 Sebastian Homan

Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek „Japońskie słodycze” jest food filmem na papierze: zmysłowa i wyszukana, przenosi nas w krainę spożywczego przepychu. Czyni to za pomocą obfitości fotografii i precyzyjnego opisu wagashi, czyli słodkości z Kraju Kwitnącej Wiśni. Atakuje nasz wzrok i budzi kubki smakowe, prowadząc do synestezyjnego poczucia głodu.

Zapraszamy do recenzji książki "Japońskie słodycze".

czytaj więcej »

Japońskie słodycze - spotkanie

06.05.2013 Sebastian Homan

Serdecznie zapraszamy na spotkanie poświęcone sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka i autorka książek („Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”) opowie o ciasteczkach ryżowych z kilkusetletnią tradycją, łakociach serwowanych podczas ceremonii herbacianej, najmodniejszych tokijskich deserach oraz wielu innych specjałach.

czytaj więcej »

Japońskie słodycze - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

19.04.2013 Sebastian Homan

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni. 

czytaj więcej »

Książka "Japońskie słodycze"

14.02.2013 Sebastian Homan

17 maja 2013 roku ukaże się książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek pt. "Japońskie słodycze". Będzie to jedna z pierwszych publikacji o historii słodyczy Kraju Kwitnącej Wiśni wydana w języku europejskim. Książka ilustrowana prawie 300 zdjęciami powstała przy wsparciu japońskich urzędów prefekturalnych i instytucji kulturalnych.

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.

czytaj więcej »

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij