Ryba zapiekana z jajkami

kuchnia8.jpgSkładniki:
- 50 dag filetów ze świeżego dorsza lub innej ryby morskiej
-5 dag suszonych grzybów suszonych shitake lub 50 dag pieczarek
- 8 jajek
- 1 łyżka sosu sojowego (najlepiej japońskiego)
- przyprawa warzywna (vegeta, jarzynka)
- 1 łyżka białego wina (najlepiej ryżowego)
- sól
- Składniki do sosu:
- 1 szklanka bulionu rybnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:
1) Opłukaną rybę pokrój w kostkę, usuwając ości.
2) Następnie wrzuć kawałki ryby do rondla, zalej wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny soli i gotuj 15 minut na niedużym ogniu.
3) Umyte pieczarki ugotuj w niewielkiej ilości wody (grzyby shitake wcześniej namocz w przez 3 godziny), a gdy przestygną pokrój je w paski.
4) Łyżka cedzakową wyjmij ryby z wywaru, osącz je i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
5) Na kawałkach ryby rozłóż pieczarki.
6) Widelcem lub rózgą roztrzep w misce jajka z 2 łyżkami zimnego wywaru z grzybów
7) Przypraw sosem sojowym, przyprawą warzywną i winem.
8) Tą masą zalej rybę, przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 c.
9) Zrób sos:
- Zagotuj 3/4 bulionu, a pozostały zimny wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Zawiesinę wlej do wrzącego bulionu, cały czas mieszając.
- Zagotuj i przypraw do smaku sosem sojowym.
10) Zdejmij folię z ryby i jeszcze chwilę zapiekaj.
11) Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika z sosem i ryżem na sypko.

Źródło i zdjęcie: Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata - Japonia" (25 luty 2005)
Przepis: Teresa Jabłońko

Autor: Ana-san
Data dodania artykułu: 18.02.2006
Data modyfikacji artykułu: 27.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij