Roladki z ryżem SUSHI

kuchnia7.jpgSkładniki:
- 10 dag ryżu na sushi
- 3 dag marnowanego imbiru
- 1 łyżka wina ryżowego mirin
- 4 cienkie sznycle wieprzowe
- 8 łyżeczek pesto bazyliowego
- 8 plastrów szynki
- 8 dag pokrojonych oliwek
- 1 łyżka oleju
- 10 łyżeczek sosu sojowego
- 2 łyżeczki chrzanu wasabi
- sól pieprz

Przygotowanie:
1) Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie.
2) Zalej świeżą wodą i odstaw na godzinę.
3) Osącz, przełóż do wrzącej osolonej wody i gotuj minutę.
4) Zdejmij z ognia, odstaw na 15 minut.
5) Wymieszaj posiekany imbir z octem, solą i winem.
6) Sznycle ugnieć ręką, posmaruj pesto, obłóż szynką, ryżem i oliwkami.
7) Zroluj, zawiń w folię, włóż na 30 minut do lodówki.
8) Zdejmij folię, obwiąż nicią i obsmaż na oleju.
9) Włóż do piekarnika, piecz 5-7 minut w temp. 175 C.
10) Podawaj z sosem sojowym zmieszanym z chrzanem wasabi.

Źródło i zdjęcie: Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata - Japonia" (25 luty 2005)
Stylizacja i wykonanie: P. Kałuski, fotografia: J. Madejski

Autor: Ana-san
Data dodania artykułu: 18.02.2006
Data modyfikacji artykułu: 27.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij