Patronat medialny

Tradycje kulinarne Japonii

Pierwsza w Polsce publikacja poświęcona japońskiej kulturze żywieniowej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zatytułowana "Tradycje kulinarne Japonii". Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.

czytaj więcej »

Hokkaido - Japonia bez gejsz i samurajów

Książka jest dziełem 10 autorów - Polaków zamieszkałych lub przebywających długi czas na japońskiej północnej wyspie Hokkaido. Pozycja, jest dziełem niezwykłym z kilku powodów. Po pierwsze, jest wytworem zgodnej współpracy rodaków zainteresowanych rozpropagowaniem wiedzy o tej wciąż mało znanej części Japonii. Po drugie, jest pierwszą w okresie powojennym pozycją poświęconą Hokkaido. Po trzecie, obok sprawdzonej i wiarygodnej porcji wiedzy merytorycznej, teksty pełne są osobistych doświadczeń z pierwszej ręki oraz przemyśleń na tematy społeczne i kulturowe.

czytaj więcej »

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij