Onigiri

Sposób przygotowywania ryżu (3 filiżanki).

Ryż należy dokładnie umyć w zimnej wodzie, płucząc do momentu aż woda będzie klarowna. Następnie należy wrzucić go do garnka i zalać 3,5 filiżankami wody. Odstawić na godzinę. Ryż gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż się nie zagotuje. W trakcie gotowania nie należy mieszać ryżu. Gdy ryż już się zagotuje należy zmniejszyć ogień i gotować go prze 10-15 minut. Następnie należy odstawić ryż na około 10 - 15 min, nie podnosząc pokrywki. Dobrze ugotowany ryż ma nierówną powierzchnie z wklęśnięciami. Po ugotowaniu ryż należy przełożyć go z garnka do innego naczynia.

Onigiri mogą być okrągłe, cylindryczne i trójkątne. Poniżej znajdują się zdjęcia ilustrujące sposób formowania onigiri.

Źródło: http://www.hanami.pl

Autor: Arkadiusz Maślij
Data dodania artykułu: 27.12.2006
Data modyfikacji artykułu: 24.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij