Mus z zielonej herbaty

kuchnia5.jpgSkładniki:
- 6 łyżek japońskiej zielonej herbaty liściastej (np. sencha)
- niepełna szklanka (225 ml) mleka
- 450 ml śmietany kremówki
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
1) Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia.
2) Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut.
3) Przecedź do garnka, dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżeczkach wody.
4) Podgrzewaj, mieszając aż żelatyna się rozpuści.
5) Musem napełnij małe japońskie filiżanki do herbaty
6) Wstaw do lodówki do zastygnięcia. (Deser możesz ozdobić skórką pomarańczową z syropu).

Źródło: Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata - Japonia" (25 luty 2005)
Przepis: Piotr Kornet, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, fotografia: Arkadiusz Ścichocki

Autor: Ana-san
Data dodania artykułu: 18.02.2006
Data modyfikacji artykułu: 27.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij