Młode ziemniaki gotowane w DASHI

kuchnia4.jpgSkładniki:
- 15 ml oleju sezamowego
- 1 mała obrana cebula
- 1 kg młodych, niezbyt dużych ziemniaków(dokładnie wyszorowanych i osuszonych)
- 45 ml sosu sojowego (najlepiej japońskiego)
- 200 ml wody
- 1 łyżka granulowanego bulionu dashi

Przygotowanie:
1) W szerokim naczyniu rozgrzej olej.
2) Włóż ziemniaki i cebulę, obsmaż na złoty kolor.
3) Dodaj sos sojowy, wodę i dashi, gotuj 15 minut. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.
To właśnie bulion dashi przyrządzany z wodorostów i suszonej ryby, nadaje specyficzny smak i zapach wielu japońskim daniom.

Źródło: Bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata - Japonia" (25 luty 2005)

Autor: Ana-san
Data dodania artykułu: 18.02.2006
Data modyfikacji artykułu: 27.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij