Kuchnia

Horenso goma kuwae-szpinak z sezamem

27.12.2006 Arkadiusz Maślij
Szpinak dokładnie umyć, na krótko zanurzyć we wrzątku trzymając za korzonki. Odcisnąć i przestudzić. Namoczyć w wodzie z cukrem i mirin (kuchenna wódka ryżowa). Zamiast mirin może być kilka kropel soku cytrynowego i kropelka octu winnego, chodzi o to, by liście złapały trochę słodkawo-wytrawnego smaczku....

czytaj więcej »

Krokieciki ryżowe (smażone na głębokim oleju)

27.12.2006 Arkadiusz Maślij
Składniki: 3 filiżanki ryżu 2-3 parówki natka pietruszki sól olej do smażenia Masa: 1 jajko filiżanki mąki 4 łyżki wody bułka tarta Ryż ugotować w ten sam sposób jak do sushi (bez dodawania zaprawy z octu ryżowego, cukru i soli), ostudzić. Do miski wrzucić jajko, mąkę i 4 łyżki wody, wymieszać do momentu...

czytaj więcej »

Onigiri

27.12.2006 Arkadiusz Maślij
Sposób przygotowywania ryżu (3 filiżanki). Ryż należy dokładnie umyć w zimnej wodzie, płucząc do momentu aż woda będzie klarowna. Następnie należy wrzucić go do garnka i zalać 3,5 filiżankami wody. Odstawić na godzinę. Ryż gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż się nie zagotuje. W trakcie...

czytaj więcej »

Onigiri Hyakumanben (specjał z prefektury Yamanashi)

27.12.2006 Arkadiusz Maślij
Składniki: 2 filiżanki ryżu krótkoziarnistego (ryż do sushi) 1/2 filiżanki fasoli azuki Ryż ugotować w ten sam sposób jak do sushi (bez dodawania zaprawy z octu ryżowego, cukru i soli). Fasolę ugotować w oddzielnym garnku. Kiedy fasola i ryż ostygną mieszamy je razem, uważając by nie rozgnieść fasoli. Z masy...

czytaj więcej »

Daigaku-imo (ziemniaki po uniwersytecku?), czyli ziemniaki na słodko

20.12.2006 Arkadiusz Maślij
1 słodki ziemniak 1 łyżeczka sezamu 2 łyżki wody 5 łyżek cukru 1 łyżeczka sosu sojowego olej do głębokiego smażenia Myjesz ziemniaka, tniesz na ćwierć nie obierając ze skóry, i na małe kawałki. Moczysz w wodzie żeby pozbyć się gorzkiego posmaku, osuszasz bardzo dokładnie (możesz dać na kilka minut do...

czytaj więcej »

Kasutera- ciasto miodowe

20.12.2006 Arkadiusz Maślij
Składniki: 5 jajek 15 dag cukru 8 dag miodu 8 dag maki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyzki cukru pudru (do posypania) Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Wbij jajka do salaterki, ubij mikserem, dodając stopniowo cukier i miód. Skończ ubijać gdy masa zrobi się puszysta i biała i nie będzie w...

czytaj więcej »

Skrzydełka w miodzie

20.12.2006 Arkadiusz Maślij
Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka - odciąć końcówki skrzydełek 2 szklanki bulionu - drobiowy 2 ząbki czosnku - obrać, posiekać 1 łyżeczka imbiru 2 łyżki miodu 2 łyżki sherry 4 łyżki sosu sojowego Skrzydełka gotować 15 min w bulionie. Czosnek przesmażyć na oleju, dodać resztę składników sosu, dolać...

czytaj więcej »

Zupa krewetkowa

20.12.2006 Arkadiusz Maślij
Składniki: 1 l bulionu - na kurze 20 dkg wieprzowiny - bez kości 20 dkg krewetek 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego ząbek czosnek 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 10 dkg pieczarek - lub maślaki szczypiorek - lub zielona cebulka 1. Wieprzowinę pokrajać na bardzo cienkie paski, krewetki posiekać. 2....

czytaj więcej »

Hiyashi Chuuka (makaron na zimno w stylu chinskim)

20.12.2006 Arkadiusz Maślij
BAZA: 3 łyżki stołowe sosu sojowego 2 łyżki stołowe cukru 3 łyżki stołowe japońskiego octu 5 łyżek stołowych rosołu z kurczaka (z kostki) 1 łyżeczka oleju sezamowego reszta: 2 jajka usmaż jak cienki omlet (bez przypraw!) i pokrój w cienkie paski 2-3 dość grube plasterki szynki, pokrojone w cienkie paski 1/2...

czytaj więcej »

Tori no kara-age (Kurczak smazony w glebokim oleju)

20.12.2006 Arkadiusz Maślij
SKŁADNIKI: piersi kurczaka (mniej więcej 1 na osobę) Na marynatę: 3 łyżki stołowe sosu sojowego 30 g korzenia imbiru, obranego i startego 2 duże ząbki czosnku, obrane i starte sól i świeżo zmielony czarny pieprz Na panierkę: 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 2 łyżki stołowe zwyklej maki olej do głębokiego...

czytaj więcej »

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij