Kuchnia

YAKITORI z łososia

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 30 dag fileta z łososia - olej do smażenia - sezam do posypania - składniki do sosu: - 150 ml sosu sojowego - 6 łyżek cukru - 25 ml białego wina lub sake Przygotowanie: 1) Filet z łososia opłucz i osusz, pokrój na długie, wąskie paski. 2) Namocz w zimnej wodzie 4 długie szpadki do szaszłyków. 3)...

czytaj więcej »

Roladki z ryżem SUSHI

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 10 dag ryżu na sushi - 3 dag marnowanego imbiru - 1 łyżka wina ryżowego mirin - 4 cienkie sznycle wieprzowe - 8 łyżeczek pesto bazyliowego - 8 plastrów szynki - 8 dag pokrojonych oliwek - 1 łyżka oleju - 10 łyżeczek sosu sojowego - 2 łyżeczki chrzanu wasabi - sól pieprz Przygotowanie: 1) Ryż...

czytaj więcej »

YAKITORI z kurczaka

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 1 udko kurczaka ze skórką - 1 mały por - tłuszcz do smażenia - Składniki na sos: - 150 ml sosu sojowego - 6 łyżek cukru - 25 ml wytrawnego białego wina lub sake Przygotowanie: 1) Podziel udko na 12 różnych kawałków, pora pokrój na ukośne plasterki. 2) Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do...

czytaj więcej »

Mus z zielonej herbaty

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 6 łyżek japońskiej zielonej herbaty liściastej (np. sencha) - niepełna szklanka (225 ml) mleka - 450 ml śmietany kremówki - 8 łyżek cukru - 4 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: 1) Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. 2)...

czytaj więcej »

Lody z zielonej herbaty MACHA

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - Lody śmietankowe (ze sklepu) - Zielona japońska herbata macha (zmielona na proszek) Przygotowanie: 1) Lody wyjmij z zamrażalnika i pozostaw w temperaturze pokojowej aby trochę zmiękły 2) Dodaj zmieloną zieloną herbatę i szybko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 3) Uformuj kulki łyżka do...

czytaj więcej »

Omlet TAMAGO

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 6 jajek - 1,5 łyżki cukru - 1 łyżeczka granulowanego bulionu dashi - szczypta soli - 2 łyżeczki sosu sojowego - 2-3 łyżki wody Przygotowanie: 1) Składniki wymieszaj. 2) Smaż na kwadratowej patelni (japończycy mają specjalne patelnie do tamago) lub na blasze do pieczenia w następujący sposób. 3) Wlej...

czytaj więcej »

Młode ziemniaki gotowane w DASHI

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 15 ml oleju sezamowego - 1 mała obrana cebula - 1 kg młodych, niezbyt dużych ziemniaków(dokładnie wyszorowanych i osuszonych) - 45 ml sosu sojowego (najlepiej japońskiego) - 200 ml wody - 1 łyżka granulowanego bulionu dashi Przygotowanie: 1) W szerokim naczyniu rozgrzej olej. 2) Włóż ziemniaki i...

czytaj więcej »

Tempura

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 2 krewetki - 1 tuba z kalmara (ponacinana) - 1 różyczka kalafiora - 1 różyczka brokuła - po 1 plastrze cukini i bakłażana - 1 cebula Składniki na ciasto: - 2 jaja - 30 dag mąki ryżowej, - sos sojowy do smaku - olej (może być z domieszką oleju sezamowego) Składniki na sos do maczania: - 100 ml bulionu...

czytaj więcej »

Tempura 2

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 10-12 dużych krewetek - sól - cytryna lub limonka - 5 dag makaronu sojowego (do panierowania) - olej sojowy (do smażenia) Składniki na ciasto: - 1 jajko - 150 ml wody mineralnej - 10 dag (około 2/3 szklanki) maki pszennej Przygotowanie: 1) Krewetki starannie oczyścić z łusek i żył (ogonków nie odcinaj)....

czytaj więcej »

Ryba zapiekana z jajkami

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 50 dag filetów ze świeżego dorsza lub innej ryby morskiej -5 dag suszonych grzybów suszonych shitake lub 50 dag pieczarek - 8 jajek - 1 łyżka sosu sojowego (najlepiej japońskiego) - przyprawa warzywna (vegeta, jarzynka) - 1 łyżka białego wina (najlepiej ryżowego) - sól - Składniki do sosu: - 1...

czytaj więcej »

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij