Kuchnia

Sashimi

18.02.2006 Ana-san
Składniki: -50 dag filetów z trzech gatunków ryb (np. ryba maślana, łosoś, tuńczyk) Dekoracja: -Marchewka -daikon (biała rzodkiew) -świeży ogórek -czerwony kawior -cząstka cytryny Dodatki: -japoński sos sojowy -chrzan wasabi Przygotowanie: 1) Używając bardzo ostrego noża usuń skórkę z ryb. 2) Włóż filety...

czytaj więcej »

Ryż SHARI

18.02.2006 Ana-san
Shari to zakwaszony ryż. Do przygotowania sushi używaj wyłącznie ryżu krótkoziarnistego i koniecznie jednego gatunku. Nie wolno mieszać różnego rodzaju ryżu! Składniki: -Porcja ryżu (np. 1 kg) Składniki tezu: -1 litr octu ryżowego -30 dag cukru -6 dag soli -1 łyżeczka bulionu dashi w granulkach (lub #189; kostki...

czytaj więcej »

SUSHI MAKI I FUTOMAKI

18.02.2006 Ana-san
Uwaga: Suhi należy jeść w całości. Najpierw należy uchwycić je pałeczkami (w ostateczności rękami) a następnie zanurzyć w sosie sojowym i zjeść. Nie wolno swoimi pałeczkami podawać suhi innej osobie! Składniki maki i futomaki: -glony nori, -zakwaszony ryż shari -różne dodatki (podane poniżej) Rodzaje suhi...

czytaj więcej »

SUSHI NIGRI

18.02.2006 Ana-san
Uwaga: Jedno sushi nigri powinno ważyć ok. 40-44 gramów. Porcja suhi nigri dla jednej osoby to ok. 8 sztuk. Suhi należy jeść w całości. Najpierw należy uchwycić je pałeczkami (w ostateczności rękami) a następnie zanurzyć w sosie sojowym i zjeść. Nie wolno swoimi pałeczkami podawać suhi innej osobie!...

czytaj więcej »

SUIMONO z krewetkami

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 1 litr wody - 4 dag suszonych alg morskich wakame - 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi - sos sojowy do smaku - 50 ml sake - 50 ml białego wina - 10 krewetek - mąka kukurydziana (do obtoczenia krewetek) - 25 fasolek szparagowych - sól, olej, matka pietruszki Przygotowanie: 1) Algi wakame zalej wodą,...

czytaj więcej »

MAKARON SOBA z krewetkami w cieście

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 40 dag makaronu soba (z mąki gryczanej), - 1 cebula dymka (tylko zielona część), - 16 krewetek średniej wielkości. Składniki na TEMPURĘ: - 400 ml lodowato zimnej wody, - 1 duże jajko, - 20 dag mąki ryżowej. Składniki na zupę: - 150 ml sake - 150 ml sosu sojowego - 900 ml wody - 900 ml wywaru rybnego -...

czytaj więcej »

Wieprzowina TONKATSU

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 30 dag schabu środkowego, - 2 jaja, - 5 dag czerstwej bułki pszennej (bez skórki), - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Składniki na sos tonkatsu: - 100 ml ciemnego sosu sojowego - 50 ml ketchupu - 1 łyżka cukru Przygotowanie: 1) Schab pokrój na cienkie plastry, ponacinaj górną warstwę z tłuszczykiem....

czytaj więcej »

Zupa MISO SHIRO

18.02.2006 Ana-san
Uwaga: Zupę tę należy jeść pałeczkami. Najpierw trzeba wyłowić kawałki serka tofu oraz algi, potem można wypić czysty bulion. Składniki: - 1 litr wody - 4 dag suszonych alg morskich wakame - 4 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi) - 10 dag serka sojowego tofu - 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi - 10 ml...

czytaj więcej »

Makrela W PAŚCIE MISO

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 1 makrela (70 dag) - kawałek (1 dag) świeżego imbiru - 300 ml bulionu rybnego - 2 łyżki cukru - 60 ml sake lub białego wina - 12dag pasty miso Przygotowanie: 1) Makrelę pokrój w dzwonka o grubości 2 cm. 2) Imbir obierz i pokrój w paseczki. 3) Do rondla lub na patelnię wlej bulion, dodaj cukier i sake....

czytaj więcej »

Smażone bakłażany z pastą MISO

18.02.2006 Ana-san
Składniki: - 90 ml oleju sezamowego - 2 duże bakłażany - 45 ml sake - 45 ml białego wina - 45 ml sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 3 łyżki pasty miso - 1-2 ostre papryczki Przygotowanie: 1) Bakłażany pokrój w podłużne plastry o grubości 1 cm. 2) Oprósz je solą i odstaw, aby puściły sok. 3) Następnie osusz...

czytaj więcej »

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij