Krokieciki ryżowe (smażone na głębokim oleju)

Składniki:

  • 3 filiżanki ryżu
  • 2-3 parówki
  • natka pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia

Masa:

  • 1 jajko
  •  ½ filiżanki mąki
  • 4 łyżki wody
  •  bułka tarta

Ryż ugotować w ten sam sposób jak do sushi (bez dodawania zaprawy z octu ryżowego, cukru i soli), ostudzić. Do miski wrzucić jajko, mąkę i 4 łyżki wody, wymieszać do momentu otrzymania jednorodnej masy. Parówki pokroić na 2-3 cm kawałki. Z ryżu uformować kulki wielkości piłeczki do ping ponga, do środka włożyć kawałek parówki. Uformowaną kulkę obtoczyć w cieście następnie obtoczyć w bułce tartej. Do garnka wlać olej do wysokości około 10 cm. Kulki smażyć dopóki nie osiągną ładnego rumianego koloru. Podawać ciepłe.

Źródło: http://www.design.hanami.pl

Autor: Arkadiusz Maślij
Data dodania artykułu: 27.12.2006
Data modyfikacji artykułu: 24.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij