Horenso goma kuwae-szpinak z sezamem

Szpinak dokładnie umyć, na krótko zanurzyć we wrzątku trzymając za korzonki. Odcisnąć i przestudzić. Namoczyć w wodzie z cukrem i mirin ("kuchenna" wódka ryżowa). Zamiast mirin może być kilka kropel soku cytrynowego i kropelka octu winnego, chodzi o to, by liście złapały trochę słodkawo-wytrawnego smaczku. Znów odcisnąć, ale nie za mocno. Odciąć korzonki, a liscie z częścią łodyg ułożyć gładko jeden przy drugim, a następnie ścisnąć nadając kształt grubego wałeczka. Przeciąć go na kilka krótszych wałeczków, zakropić sosem sojowym (ale wyłącznie produkcji japońskiej, ewentualnie chińskim jasnym - bez cukru w składzie) i zasypać utłuczonym w moździerzu sezamem. Krótko schłodzić. I gotowe.

źródło www.google.pl

Autor: Arkadiusz Maślij
Data dodania artykułu: 27.12.2006
Data modyfikacji artykułu: 24.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij