Encyklopedia Japonii

Sake

Sake: japoński napój alkoholowy ze sfermentowanego ryżu. Było i jest jedną z rodzajów ofiar składanych shintoistycznym bóstwom, czyli kami. Dawniej, gdy Japończycy nie znali technik destylacji, sake miało postać papki i mawiano, że sake się je. Według znawców najlepszą wodą do robienia sake jest ta z rejonów Kobe, Nada, u podnóża góry Rokko. Początkowo pito zimne sake, stopniowo zaczęto je podgrzewać. Przed podaniem sake wlewa się do ceramicznego naczynia, wstawia do ciepłej wody i podgrzewa do około 38°. Najsmaczniejsze jest młode sake, nie nadaje się ono bowiem do dłuższego przechowywania niż przez rok . Szczególną rolę napój odgrywa w ceremonii ślubnej. Istnieje odmiana korzenna sake: toso, podawana na Święta Nowego Roku. Toso to nalewka wina ryżowego z domieszką ziół leczniczych i korzeni np. pieprzu, imbiru, cynamonu, czerwonej fasoli, rabarbaru czy korzeni kampanuli (dzwonka). O sake wspomina najstarsza kronika japońska Kojiki (VIII w.). Przysłowia z sake: "Z początku człowiek pije sake, potem sake pije sake, pod koniec sake pije człowieka", "Sake i długi sen to najkrótsza droga do biedy".

Hasło dodał(a): Sillhre

Zobacz także
  1. Kanazawa Miasto

    Stolica prefektury Ishikawa w prowincji Chubu połozona nad morzem Japońskim. Miasto słynne z powodu ogromu zabytków, które powstawały pod patronatem rodu Maeda władającego okolicznymi ziemiami podczas shogunatu Tokugawów. Przepływają przez nie dwie rzeki: bystra Sai (utożsamiana z pierwiastkiem...

    Czytaj więcej


  2. Yamagata Prefektura

    Prefektura na Honsiu w prowincji Tohoku. Przylega do Morza Japońskiego. Stolicą prefektury jest miasto Yamagata, powierzchnia wynosi 9.323 kilometry kwadratowe. Podstawową branżą regionu jest wytwarzanie oraz przetwórstwo artykułów konsumpcyjnych. Ważne miejsce zajmuje przemysł alkoholowy...

    Czytaj więcej


  3. Chiba Prefektura

    Dawniej nazywana Boso, prefektura na Honsiu w prowincji Kanto. Prefektura przy Pacyfiku. Stolicą prefektury jest miasto Chiba, powierzchnia wynosi 5.156 kilometry kwadratowe. Przylega do Tokio i wraz z nim się rozwijała. Główna część Chiby zajmują Góry Boso wznoszące się 200-300 m. n. p. m. oraz...

    Czytaj więcej


  4. Niigata Prefektura

    Prefektura na Honsiu w prowincji Chubu. Prefektura położona nad Morzem Japońskim. Stolicą prefektury jest miasto Niigata, powierzchnia wynosi 12.582 kilometrów kwadratowych. Niigata jest słynna z produkcji najdelikatniejszego ryżu w Japonii oraz z sake. Bardzo silnie rozwija się także transport...

    Czytaj więcej


  5. Shogatsu

    Okres świętowania Nowego Roku. Zgodnie z tradycją Japończycy przystrajają swoje domy kadomatsu - są to dekoracje wykonane z bambusa i sosny, ustawiane po obu stronach wejścia do domu. Chronią oni w ten sposó dom przed wtargnięciem zła czy nieczystości do domu. Domownicy sprzątają przygotowując się...

    Czytaj więcej


  6. Tokonoma

    Wnęka w tradycyjnym japońskim domu, rodzaj niszy, alkowy. Po stronie południowej w salonie gościnnym z widokiem na ogród, do którego wchodzi się przez rozsuwane ścianki. Wisi tam malowidło lub zwój z kaligrafią: kakemono, stoi wazon z gałęzią lub jakiś antyk - bibelot. W pokoju nie ma nic, co...

    Czytaj więcej


  7. Choko

    Płytka miseczka, z której pije się sake.


  8. Masu

    Mała skrzyneczka, służące do podawania sake pudełko wykonane z japońskiego cyprysu.


  9. Tokkuri

    Porcelanowy dzbanuszek znajdujący się wewnątrz masu służący do podawania sake.



wstecz

Ta strona internetowa używa plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików w przeglądarce to zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji w naszej polityce cookies. zamknij