Daigaku-imo (ziemniaki po uniwersytecku?), czyli ziemniaki na słodko

1 słodki ziemniak
1 łyżeczka sezamu
2 łyżki wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
olej do głębokiego smażenia

Myjesz ziemniaka, tniesz na ćwierć nie obierając ze skóry, i na małe kawałki. Moczysz w wodzie żeby pozbyć się gorzkiego posmaku, osuszasz bardzo dokładnie (możesz dać na kilka minut do mikrofali).
Powoli smażysz na głębokim oleju.

Dajesz wodę, cukier i sos sojowy do garnka i podgrzewasz mieszając, kiedy zgęstnieje zdejmujesz z ognia.
Ziemniaki usmażone dajesz do sosu, mieszasz i posypujesz sezamem.

Porcja na 4 osoby (moim zdaniem troszkę mało ten jeden ziemniak).

źródło: www.google.pl

Autor: Arkadiusz Maślij
Data dodania artykułu: 20.12.2006
Data modyfikacji artykułu: 25.02.2010
Prawa autorskie »

Prawa autorskie

W naszym wortalu Konnichiwa.pl pojawiło się wiele tekstów, które zostały nadesłane do redakcji. Mimo starań nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy dany tekst nie łamie praw autorskich i nie jest plagiatem. W związku z tym prosimy o zgłaszanie takich tekstów pod adresem redakcja@konnichiwa.pl a ich autorów przepraszamy.

Na stronach serwisu Konnichiwa.pl znajdują się także teksty i zdjęcia pochodzące z innych stron www lub gazet/magazynów - jednak nasza redakcja otrzymała zgodę na ich zamieszczenie lub znajdowała się przy nich odpowiednia informacja o możliwości ich zamieszczenia z podaniem źródła.

Redakcja Konnichiwa.pl nie zezwala także na kopiowanie tekstów i zdjeć należących do członków redakcji bez uzyskania stosownej zgody.

Redakcja Konnichiwa.pl

« wstecz

Strona używa plików cookies. Stosujemy je aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Pamiętaj, że możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

zamknij