Już 28 lipca premierę będzie miała książka "Tokio. Kultowe przepisy" Maori Muroty.
Maori Murota dorastała w Tokio, a do napisania tej książki zainspirowały ją wspomnienia z dzieciństwa. Pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu, gdzie jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania autentycznych japońskich potraw domowych. Dzięki swoim doświadczeniom wie, jak tłumaczyć ludziom Zachodu kulturę Wschodu, czyniąc ją zrozumiałą i przystępną.
Sama książka to coś więcej, niż klasyka kuchni z Tokio. To kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajduje się w niej:
- ponad 100 unikatowych przepisów, nie tylko na sushi, miso czy ramen, ale także na słone placki senbei, pierożki gyoza, wariacje makaronów soba i udon, marynowane warzywa czy tsukuné – pulpeciki z kurczaka,
- receptury na japońskie słodkości, takie jak daifuku mochi, czyli nadziewane ciastka ryżowe, ciasto z herbatą matcha, biszkopty, lody i sorbety, jakich nie próbowałeś w Europie,
- jasne i zwięzłe informacje o podstawowych technikach gotowania i najważniejszych składnikach potrzebnych do wyczarowania Japonii we własnej kuchni.
Za publikację odpowiada Wydawnictwo Znak.
Więcej informacji na stronie: https://www.znak.com.pl/
Informacja prasowa