Sushi i sashimi - Rosalba Gioffré, Kuroda Keisuke

12.04.2010 01:42 Sebastian Homan

Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby – w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi – maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy.

W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też wszystkie główne składniki tych potraw i przyprawy oraz przybory kuchenne niezbędne do ich przygotowania. Podano też informacje o sposobie jedzenia oraz scharakteryzowano szczegółowo tradycyjne napoje podawane do sushi – saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału. Najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi, zaczynając od czynności podstawowych – gotowania ryżu i krojenia ryb, a kończąc na wykonywaniu ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a zilustrowanie ich pięknymi, kolorowymi zdjęciami sprawia, że wykonanie potraw staje się możliwe w każdym europejskim domu. Każdy przepis uzupełniają porady sommeliera, które stanowić będą cenną wskazówkę przy wyborze wina w zależności od serwowanej potrawy.
Dzięki tej książce nie tylko poznasz tajniki wiedzy o tych egzotycznych dla nas potrawach, lecz także poczujesz klimat tradycji i zwyczajów kraju kwitnącej wiśni, w którym nawet w kuchni można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki.

Rosalba Gioffré, Kuroda Keisuke
Sushi i sashimi

Premiera książki: 26 kwietnia
Patroni medialni: Interia.pl, Smaker.pl, Konnichiwa.pl

Wydawnictwo RM
ISBN 978-83-7243-785-3
Stron 96
Format 222x238
Cena 39,90
Odwiedź nas w Internecie: www.rm.com.pl
 

« wstecz