Zapraszamy na polsko-japońskie warsztaty kulinarne, które odbędą się 18 lutego w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. Zajęcia poprowadzi autorka bloga Coutellerie - Marianna Medyńska. Za opracowanie graficzne odpowiedzialna jest Julia Kędzierska - absolwentka Wydziału Wzornictwa warszawskiej ASP.
W programie warsztatów znajdą się m.in. lepienie pierogów ruskich w japońskim cieście gyoza oraz deser "blok czekoladowy" z zieloną herbatą matcha. Na zakończenie warsztatów odbędzie się uczta pełna przygotowanych specjałów a także zupa miso w polskim rosole, porcja natto z kaszą jaglaną oraz japońskie herbaty.
Każdy z uczestników otrzyma certyfikat ukończenia warsztatów i słodki upominek.
Celem warsztatów będzie wskazanie cech wspólnych oraz rozbieżności w narodowych kuchniach Polski i Japonii, rozmowy o kulinarnych obyczajach obu krajów i zapoznanie ich ze sobą. W programie przedstawienie i degustacja japońskich składników - zarówno bazowych, jak i tych mniej znanych, a następnie wkomponowanie ich w tradycyjne dania kuchni polskiej.
Godziny warsztatów:
- I tura o godzinie 12:00
- II tura o godzinie 17:00
Czas trwania ok. 4 godziny / warsztat
Cena: 200 zł/os.
Obowiązują zapisy: rezerwacje@ethnomuseum.pl, tel. 22 696 53 80