Aktualności

Łódzki Dzień Sushi Edycja Specjalna - Smaki Dalekiego Wschodu - aktualizacja



Podczas specjalnej edycji Łódzkiego Dnia Sushi – Smaki Dalekiego Wschodu mieszkańcom Łodzi specjały zaserwują najlepsze restauracje oraz food truckowcy specjalizujący się w kuchni azjatyckiej. Podczas wydarzenia nie zabraknie także atrakcji związanych z kulturą krajów Dalekiego Wschodu m.in. warsztaty kaligrafii i origami, pokazy łucznictwa czy warsztaty i degustacja z tradycyjnego zaparzania herbaty.

Od 2015 roku podczas Łódzkiego Dnia Sushi w Strefie Piotrkowska 217 celebrowany jest Międzynarodowy Dzień Sushi. Wydarzenie gromadzi łódzkie restauracje japońskie i sushi bary przybliżając gościom Festiwalu nie tylko smaki Kraju Kwitnącej Wiśni, ale również jej kulturę i obyczaje. Sukces pierwszej edycji i ogromne zainteresowanie Łodzian zaowocowały organizacją kolejnych edycji wydarzenia – tym razem już czwartej.

Podczas wrześniowej edycji specjalnej nie zabraknie wyjątkowych potraw Dalekiego Wschodu. Po raz pierwszy w ramach Łódzkiego Dnia Sushi pojawią się tajskie lody. Przygotowywane na oczach gości od postaw są niezwykłym, kulinarnym show! Zmrażane na miejscu z dodatkiem sezonowych owoców zdobyły już swoich miłośników w Tajlandii, Chinach i USA – teraz walczą o podniebienia w Europie!

W menu pojawią się także znane i lubiane propozycje tradycyjnych sushi rolek w smacznych odsłonach m.in. sushi na bazie serka philadelphia z łososiem czy marynowanym kurczakiem w panierce. Na tych, którzy nie przepadają za standardową wersją sushi czekać będą łódzkie hand roll’e w różnorodnych wariantach smakowych oraz onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe! Zjeść będzie można także krewetki w cieście tempura.

W ramach kulinarnej podróży po krajach Dalekiego Wschodu goście wydarzenia wezmą udział w streetowych warsztatach herbacianych! „Sześć Kolorów Herbaty” będzie spotkaniem wprowadzającym uczestników w złożony i pozornie skomplikowany świat herbaty: świat odmian, gatunków, rodzajów i tradycji ich spożywania. Podczas wykładu poznają oni nie tylko legendy o prapoczątkach herbacianej tradycji w Chinach, również dowiedzą się, dzięki moderowanym degustacjom, czym właściwie różni się herbata zielona od herbaty oolong, dlaczego pu-erh nie powinien być nazywany herbatą czerwoną oraz czym dla Chińczyków są „nasze” herbaty czarne a także które z herbat najlepiej smakują świeże, a które dojrzewają przez lata - jak dobre wino.

Wydarzenie będzie także okazją do zapoznania się z kulturą Dalekiego Wschodu w ramach atrakcji towarzyszących m.in, warsztatach origami i kaligrafii czy pokazie i możliwość ubrania tradycyjnego stroju japońskiego!

Łódzki Dzień Sushi Edycja Specjalna - Smaki Dalekiego Wschodu odbędzie się 17 września 2016 roku w godzinach 11:00 –20:00 w Łodzi. Wstęp na teren Festiwalu jest bezpłatny!

Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1148602111852926/

Patronat Honorowy: Prezydent Miasta Łodzi Pani Hanna Zdanowska, Wojewoda Łódzki Pan Zbigniew Rau

Patroni medialni: TVP ŁÓDŹ, Radio Eska, Cook Magazine, Radio Żak, Plaster Łódzki, Krajobraz miejski.pl, Łódź Wydarzy Się, Magazyn Torii, Portal Konnichiwa, Radio Aoi

Podziel się ze znajomymi
Komentarze

Ta strona internetowa używa plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików w przeglądarce to zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji w naszej polityce cookies. zamknij