Japońskie słodycze - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

19.04.2013 00:06 Sebastian Homan

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni. 

Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt w cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy słynnych zakładach cukierniczych.

Publikacja zawiera prawie 300 zdjęć i 24 przepisy.

Książkę polecają: BiblioNETka, Durszlak.pl, Gastronauci.pl, Gildia.pl, Granice.pl, Jedzjedz.pl, Konnichiwa.pl, KUCHNIA+, Magazyn Kuchnia, MaleMEN, Muzeum Azji i Pacyfiku, Polska-Gotuje.pl, Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, Purpose, Torii, oraz Ugotuj.to.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii oraz Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii. Zawodowo zajmuje się opracowywaniem i prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań i kursów z zakresu historii jedzenia czy obyczajów stołowych. Poza kwestiami kulinarnymi bada też różne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy oraz warsztaty zakładania kimona). Swoimi autorskim przepisami i felietonami dzieli się na blogu  Kuchniokracja –www.kuchniokracja.hanami.pl.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Japońskie słodycze

Format: 171 mm x 246 mm
Nośnik: książka drukowana i e-book
Oprawa: twarda
Papier: kreda
Cena okładkowa: 69 zł
Data publikacji: maj 2013

Wydawnictwo Hanami - www.wydawnictwo.hanami.pl

« wstecz