"Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia" - Michael Booth

20.02.2018 09:21 Sebastian Homan

Kto zgadnie, jaki jest najpopularniejszy alkohol na świecie?

Jak zamienia się wodorosty w idealnie cienkie, kwadratowe arkusze nori?

Jeśli Japończyk przychodzi na czas, to dlaczego jest spóźniony?

Jak smakuje kompot z fasoli?

Czym jest wszechobecne w Japonii tare?

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów!
Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.

W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy. Na ich radarze znajdują się również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu – specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu.

Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia
Autor: Michael Booth 
14.5x20.5cm, oprawa miękka, s. 384
Cena: 39 zł
ISBN: 9788301197889
Premiera: 2018-02-12

Więcej informacji: https://ksiegarnia.pwn.pl/Istota-ryzu,737266838,p.html

Informacja prasowa

 

« wstecz